Belarus: Rädslan för det fria ordet

Medverkande:  Anneli Jordahl och Maria Söderberg

”Om jag säger något mot regimen kommer mina läsare med sina böcker kanske att drabbas”. Så säger den internationellt kände författaren Svetlana Aleksievitj när hon deltog i årets Litteraturresa i maj 2012 i sitt hemland Belarus. Censuren och självcensuren sätter gränser för kulturlivet. De oberoende författarna, oavsett vad de skriver om, har svårt att få sina verk utgivna och distribuerade.

Inom ramen för projektet Litteraturresan som pågått 2002-2012 har en rad svenska och belarusiska författare mötts och tagit del av varandras texter. Lokala arrangörer och medverkande författare i Belarus har tagit betydande risker när de deltagit i utbytet.

Den svenska författaren Anneli Jordahl deltog i litteraturresan i Belarus 2012. På detta seminarium berättar hon om sina intryck. Första programpunkten i Minsk var en guidad promenad med poeten Uladzimir Njakljajeu som berättade om sitt liv i husarrest.

Producenten för Litteraturresan, Maria Söderberg, medverkar med bilder och berättelser om bland annat politiska fångar, rädslan för det fria ordet och om vilken betydelse kulturellt utbyte kan ha för människor i Belarus och i Sverige.

Om evenemanget

Kategori:  Föreläsning
Dag:  Onsdag 13 juni
Tid:  13:00
Plats:  ABF-huset